Mentés

Hogyan kell az iszapkezeléseket végezni?

1108
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyógyításra használt iszap a források, a tavak, a folyamok, a tengerek üledékéből származó igen finom szemcséjű gyógyföld, amelyet forrásvízzel főzve használnak fel. A gyógyiszapot általában iszappakolások formájában alkalmazzák, ritkábban iszapos tóban, iszappal teli kádfürdőben használják, vagy hüvelyiszapként helyezik el. A szárított iszap-kompresz vízben áztatva otthon is felhasználható.iszap

Hogyan kell az iszapkezelést végezni?

Nemcsak a származás helyének geológiai adottságaiból adódó ásványanyag-tartalom az, amely az iszap gyógyhatását biztosítja. Az iszapnak nagy a hőtartó képessége, lassú a hőátadása, jól bírja a bőrünk az iszap forró hőfokát.

Míg testünk számára a 40 °C-os víz már forró, és az ennél melegebb víz éget, sőt égési sérüléseket okoz, addig a 43—45 °C-os iszapot még jól elviseli bőrünk. Ilyen hőfokon használják általában az iszappakolásokat.

Mentés

Mélyre terjedő, átmelegítő, merevségoldó, vérbőséget okozó hatása van az iszapgöngyöléseknek. Reflexes hatások is érvényesülnek, vagyis nemcsak a behatás helyén, hanem távoli testrészeken is érvényesül a hatás.

Miként a gyógyvizű fürdőkkel, úgy az iszapkezelésekkel is kiválthatunk fürdőreakciót, átmeneti fájdalomfokozódást. Iszapkezelések esetében különösen vigyázni kell arra, hogy ne gyulladt ízületekre, ne gyulladásokra alkalmazzuk az eljárást.

Ügyeljünk az orvosi utasításokra!

Az iszappal használni, de ártani is lehet. Éppen ezért fontos az orvosi előírás. A személyzet a fürdőkben csakis orvosi előírás, kezelőlap alapján végzi a kezelést. Az a gyakorlat káros, amikor a páciens kívánja meghatározni, hogy a kezelő személy hová, melyik testrészre tegye az iszapot. Lehet például valakinek a kezein kontraktúra — az izmok, lágyrészek görcséből, merevségéből adódó mozgáskorlátozottság, lágy részzsugorodás —, amelyre jó az iszap, de a kezelés a reflexes hatások miatt az alsó végtag gyulladt visszereire káros lehet.

Az iszapkezelést résziszap formájában is lehet alkalmazni. Ilyenkor nem a test kiterjedt részét iszapolják, hanem csak egy-egy végtagot. Az iszapkezelés kiterjedésének megválasztásánál és hőfokának megállapításánál óvatosság szükséges. Sok esetben nem mindegy, hogy valaki 38 vagy 46 °C-os iszapkezelésben részesül.

Az iszapgöngyölés (iszappakolás) az orvos által előírt időtartamú, többnyire 20 percig tart. A testre kent iszapon kívül takarókkal is gondoskodnak a tartós hőhatásról.

Különleges formája az iszapkezelésnek az alhason és a hüvelyben alkalmazott női iszapkezelés. Ezt az eljárást egyes idült nőgyógyászati gyulladásos folyamatok, a sterilitás (fogamzóképtelenség) bizonyos formái esetén rendeli az orvos.

Az iszapkezelés említett hatásaival nem egyenértékű, de otthon is használható az úgynevezett iszapkompresz. Ez szárított állapotú iszap, amely vászonzacskóba csomagolva a patikában kapható.

Különböző testrészekre más-más vászonzacskók vannak forgalomban. Otthon forró vízbe kell áztatni, és így alkalmazható a kezelendő testrészen. Egyes gyógyfürdők pénztárainál por alakban csomagolt iszap kapható, amelyet otthon forró vízzel fel kell főzni, majd edényben iszapedény formájában, vagy kisebb testrészre kenve pakolásként használható.

1108
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1493

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés